BuurtApp tegen woninginbraak

Een veilige leefomgeving speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven. Woninginbraken zijn één van de prioriteiten in het Integraal Veiligheidsplan Steenwijkerland. De gemeente heeft de regie op de uitvoering, maar kan het niet alleen. Naast de inzet van onder meer de politie, kunnen ook inwoners en ondernemers een bijdrage leveren aan het veilig en leefbaar houden van de gemeente.

Steeds meer buren informeren elkaar via BuurtApp-groepen over mogelijk verdachte situaties. Ook in Steenwijkerland zijn al een aantal BuurtApp-groepen actief. In deze BuurtApp zijn inwoners met elkaar verbonden, houden in hun buurt een oogje in het zeil en melden verdachte situaties bij de politie en bij elkaar. Op deze manier kan samen de buurt veilig worden gehouden.

De gemeente is blij met dit burgerinitiatief en ondersteunt dit graag. Daarom stelt zij stickers beschikbaar waarmee de buurt duidelijk kan maken dat er een BuurtApp actief is. De stickers zijn tijdens kantooruren gratis af te halen (zolang de voorraad strekt) bij de balies in het gemeentehuis te Steenwijk, Vendelweg 1.
De gemeente verstrekt geen speciale borden in een wijk waar een BuurtApp actief is. De reden hiervan is dat deze borden behoorlijke kosten met zich meebrengen en redelijk aan voorwaarden (plaatsing) zijn gebonden. Daarnaast passen de bordjes niet in het gemeentelijk beleid om minder borden in de openbare ruimte te plaatsen.

Het advies is om aan een BuurtApp spelregels van algemene aard te hanteren:

Je moet woonachtig zijn in de buurt/wijk waar de BuurtApp actief is
BuurtApps zijn een serieuze zaak. Het is niet de bedoeling dat de BuurtApp een gezellig theekransje wordt. Grappige plaatjes, schunnige moppen en buurtbarbecues worden niet besproken in de BuurtApps
Het is van belang dat er geen heksenjacht ontstaat nadat er een bericht is geplaatst over een verdachte situatie. Daarom is het belangrijk dat iedereen zich aan de volgende gedragsregels houdt:

Bij een verdachte situatie moet eerst de politie worden gebeld via 112!

Nadat er 112 is gebeld, mag er pas een bericht geplaatst worden in de BuurtApp

Ter ondersteuning van een signalement van de verdachte personen, mag in de BuurtApp een foto worden geplaatst. Deze foto’s mogen niet openbaar worden gepubliceerd op social media, in verband met privacywetgeving.

Helpen met zoeken naar verdachten mag, maar het is niet de bedoeling dat er tientallen mensen willekeurige voorbijgangers gaan aanspreken. Gebruik gezond verstand. Een verdacht persoon kan onschuldig zijn, maar door berichten in de BuurtApp door alle deelnemers als crimineel worden aangezien.

Geweld tegen of vrijheidsbeneming van personen is absoluut niet toegestaan, tenzij er sprake is van zelfverdediging of als de personen op heterdaad zijn betrapt bij bijvoorbeeld een inbraak.

Luister altijd naar de aanwijzingen van de politie.

Tip – Handel volgens de S.A.A.R. methode:

Signaleer – neem verdachte situaties waar
Alarmeer – bel de politie via 112
App – stuur een bericht in de BuurtApp
Reageer – verstoor een eventuele inbraak

 

Hoe zet ik een BuurtApp op?
De meest simpelste manier is om een briefje op te stellen met daarin vermeld wat het idee is en de “spelregels”. Eén persoon moet de BuurtApp opzetten en dit nummer moet vermeld worden in de aankondiging. De buurtbewoners kunnen zich dan aanmelden bij deze persoon die deze dan toevoegt.

Een voorbeeld briefje:

 

Beste buurtbewoners,

Steeds meer buren informeren elkaar via BuurtApp-groepen over mogelijk verdachte situaties. Ook in Vollenhove zijn al een aantal BuurtApp-groepen actief. In deze BuurtApp zijn buurtbewoners met elkaar verbonden, houden in hun buurt een oogje in het zeil en melden verdachte situaties bij de politie en bij elkaar. Op deze manier kan samen de buurt veilig worden gehouden.
De BuurtApp is
 een serieuze zaak. Het is niet de bedoeling dat de BuurtApp een gezellig theekransje wordt. Grappige plaatjes, schunnige moppen en buurtbarbecues worden niet besproken in de BuurtApp.
Wanneer er behoefte is om mee te doen met deze BuurtApp dan kan er een berichtje gestuurd worden naar: 06-……… Vermeld in dit bericht duidelijk uw naam en adres. De beheerder kan u dan toevoegen.
Natuurlijk is het mogelijk dat meerdere personen uit 1 gezin worden aangemeld. Graag zelfs, hoe meer aanmeldingen, hoe beter we voor elkaar kunnen zorgen!

Afzender,

Naam, adres en telefoonnummer beheerder.